Tractorbumper

Landbouwverkeer

HomeAlgemeenWaaromLandbouwverkeer

Verkeersongevallen met traktoren hebben vaak desastreuze gevolgen. Schaalvergroting en een groeiend aantal niet-agrarische activiteiten op het platteland zorgen voor veel ongelukken.

De agrariër moet langer rijden, want de velden liggen verder weg. Ook de machines worden groter.

Dat zorgt voor minder overzicht op de weg en in sommige situaties passen deze voertuigen amper op de weg. De wettelijke restricties voor deze voertuigen zijn in ons land ruim, bovendien is er vaak niet veel geïnvesteerd in verkeersveiligheid. Een fietser of auto schiet gemakkelijk onder zo’n grote tractor.

De 27 jarige boer W.B uit Staphorst stond terecht voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval in zijn woonplaats in Juli vorig jaar. Een vrouw, haar zus en diens kind, op weg van hun vakantiehuisje., werden in hun Toyota over het hoofd gezien door de boer met zijn 8000 kilo zware trekker. Hij verleende geen voorrang waaraan de voorhefinstallatie de wagen van de zijkant openreet. Een driejarige peuter werd uit de auto geslingerd en bezweek later aan zijn verwondingen.

De fronthef stak vrij fors uit. Dat er stootbumpers voor bestaan, was B. pas sinds kort bekend. Die fronthefinrichting kun je ook opklappen. Dan komen de lange pinnen tegen de voorkant omhoog ten de tractor aan.

 

Auto’s zijn erop gemaakt dat een voetganger bijvoorbeeld niet extra verwond wordt door de grill. Tractoren zijn niet met dergelijke veiligheidseisen gebouwd.

25 jarige  9 oktober vorig jaar ’s avonds met oplegger Zwolseweg in ’s Heerenbroek kwam op de linker weghelft terecht. Een tegemoet komende auto botste tegen het voertuig. Zijn auto knalde vervolgens frontaal op een tweede wagen, met daarin drie vrouwen die gewond raakte. De automobilist van de eerste wagen kwam te overlijden. De boer reed niet alleen met een oplegger die langer was dan de toegestane 12 meter, ook was deze niet van benodigde markeringslichten voorzien, aldus openbaar ministerie.

 

Verkeersdrukte wijzigt:

Naast de schaalvergroting speelt ook de diversificatie van het platteland een rol, volgens onderzoeker Jasper de Vries. Boerderijen die vrijkomen, krijgen vaak een andere bestemming. Een kinderdagverblijf, woning of bijvoorbeeld een restaurant. Dat zorg voor meer soorten verkeer in het buitengebied. Wandelaars, steppers, fietsers, meer auto’s en daardoor ook het landbouwverkeer. Vooral de verschillen in snelheden zijn gevaarlijk. Het heeft te maken met verwachtingen en hoe je op situaties kunt anticiperen.